Posted on

tips paling mujarab menghilangkan penyakit batuk bahagia dua

sambungan daripada artikel sebelum ini, kini kita di bahagian kedua untuk sambungan tips atau cara menggurangkan kegatalan dalam tekak yang menyebabkan batuk semakin melampau.

tips paling mujarab menghilangkan penyakit batuk bahagia dua

sup panas ayam atau daging

ini adalah satu  petua yang sering digunakan oleh orang zaman nenek atuk kita di kampung kerana mudah dihidangkan. anda boleh pilih sama ada sup ayam atau daging tetapi sup yang dibuat perlulah tidak mempunyai terlalu berlemak. oleh yang demikian disyorkan sup ayam kerana lebih kurang lemak daripada daging lembu. sup ayam yang panas dan pedas mampu juga mencairkan kahak yang melekat dan ini telah terbukti melalui kajian di universiti dunia. jangan lupa sup tersebut perlulah panas dan tiup sebelum hirup.

coklat manis kurang campuran

maksudnya adalah coklat yang tidak terlalu banyak campuran warna ataupun apa-apa bahan yang boleh menyebabkan lebih teruk batuk seperti kacang dan pewarna cecair coklat. anda dicadangkan mengambil coklat yang segar dan berkualiti kerana bahan yang terdapat di dalam coklat koko mampu menggurangkan tekanan pada saraf yang menyebabkan batuk berterusan. coklat yang terbaik adalah coklat yang suhunya panas dan mencair dan mampu melegakan tekak yang gatal. jika tiada coklat di rumah ataupun jauh daripada kedai, milo juga boleh dijadikan salah satu coklat koko dengan meletakkan air panas bersama serbuk milo dalam kuantiti yang banyak. emmm sedapnya.

gula-gula mentos pedas

ramai yang akan mengambil gula-gula mentos ataupun gula hacks sebagai salah satu cara melegakan tekak yang mengatal di pejabat. gula-gula ini akan menghasilkan angin panas di dalam mulut dan tekak dan dalam masa yang sama dapat menggurangkan tekanan pada kulit dalam tekak yang semakin membengkak akibat batuk yang kuat dan berterusan. anda boleh cari di kedai runcit atau mamak sebelum masuk ke pejabat. dalam masa yang sama angin panas yang terhasil daripadanya dapat membuka ruangan pernafasan lebih luas dan selesa untuk sementara waktu.

tidur dan rehat

amat diperlukan oleh pesakit batuk kerana anti body dalam badan manusia akan lebih aktif melawan penyakit ketika kita sedang tidur dengan nyenyak tanpa sedar. jika tidak tidur, anti body dalam badan kurang aktif dan akhirnya proses penyembuhan terpaksa mengambil waktu masa yang lama. digalakkan cuti kerja satu hari dan rehat termasuk tidur pada siang hari sekurang-kurangnya lebih daripada 8 jam. apabila bangun sahaja sudah pasti cergas dan penyakit semakin hilang.

 

cukup sampai disini.. sambung bahagian ketiga esok….

 

anda pengemar membeli secara online? baju anda sudah terkoyak? kami jual banyak baju jaket..

lihat disini——>>  (Klik Disini)  <<—–

 

 

tq…